måndag 11 januari 2010

Inte endast i ord, inte endast i handling! - Låt inte en emotionell kränkning kompenseras med konkreta ting utan ett emotionellt gensvar del 1.

Det bedöms naturligtvis som helt normalt att individer försöker reparera "misstag" som begåtts. Har man sårat någon, gjort någon illa "känner" man detta. Samvetet gör sig gällande. Du funderar på vad du gjort, när du gör detta uppstår känslor som "känns". Dessa känslor bearbetar du. Beroende på "misstagets" art måste du bearbeta detta på olika sätt för att på så sätt finna harmoni igen.

Det som kanske av vissa bedöms som normalt är när individer inte försöker reparera "misstag". Någon sårar någon annan, gör någon annan illa. Denne som sårar "känner" detta. Samvetet gör sig gällande. Istället för att bearbeta det skyller individen på "annat" för att bli kvitt det som "känns", vilket fungerar i det korta perspektivet, men inte i det långa perspektivet - känslorna kommer tillbaka.

Det som rimligen inte bör bedömas som normalt är när individer medvetet inte försöker reparera "misstag". Någon sårar någon annan, gör någon annan illa och den som sårar "känner" inte detta. Samvetet gör sig inte gällande. Eftersom det inte "känns", finns inget att bearbeta. Om en sådan individ, som många av oss inte tror existerar, ljuger för sig själv och tror att någon annan eller något annat är ansvarig/ansvarigt till "misstaget" (skyller ifrån sig ansvaret) eller om denne vet att denne är ansvarig saknar betydelse för en sådan individ. Samvetet gör sig inte gällande och inga "känslor" behöver bearbetas. Enligt min uppfattning saknar det betydelse om en individ nära centrum av den egoistiska cirkeln uppfattar att denne själv är ansvarig för sina handlingar eller inte. Anledningen är att detta inte kommer att påverka dennes handlingar, varken för individen eller för andra individer (återkommer om detta utförligare i senare inlägg)

Individer som befinner sig nära centrum av den egoistiska cirkeln försöker kompensera de medvetna emotionella kränkningarna med det icke emotionella, dvs konkreta ting.

Anledningen är inte att denne vill kompetensera en kränkning. Om du ser det på detta sätt kommer du godkänna en emotionell kränkning med ett konkret ting. Detta får två konsekvenser, du "förminskar" dig själv utan att vara medveten om detta och du förlorar din integritet. Individen i centrum av den egoistiska cirkeln i sin tur har stärkt kontrollen över dig och försökt höja sig själv genom att "förminska" dig.

En individ som befinner sig i centrum av den egoistiska cirkeln agerar utifrån ett syfte som inte är ett "normalt" syfte (se inläggen om psykopatens avsikt).

Känner du dig emotionellt kränkt eller "känner" du att en individ har kränkt din integritet godkänn inget annat än ett emotionellt gensvar, förvirras inte av de konkreta ting som erbjuds som kompensation utan att också få ett emotionellt gensvar. Om du inte får ett vad du tycker "normalt" emotionellt gensvar, lägg detta på minnet eller agera.

Ta hand om er,

Manoredo