lördag 5 december 2009

Att bemöta (konstruktiv) kritik med något annat!

Om du säger något till någon annan med avsikten att få svar eller besked på något - vad svarar denna individ?

Först och främst: Din avsikt ska vara att förmedla någonting, få till en diskussion, eller en vilja att få reda på någonting som du själv tycker är viktigt, inte att attackera någon i form av personangrepp. Det är alltså frågan om konstruktiv kritik eller en fråga som framförs på ett sätt som du bedömer och "känner" att du förmedlar på ett konstruktivt sätt.

Vad svarar en individ på något sådant?

1. Individen besvarar och du upplever att du får svar på din fråga eller det du undrar över. Följden blir att du har fått svar på det du undrade över.

2. Individen besvarar och du upplever att du får någonting tillbaka som har med det du frågade att göra men du har inte fått svar på det du undrade över. Följden blir att du har fått ett svar men din fråga finns kvar hos dig.

3. Individen besvarar och du upplever att du får någonting annat tillbaka som inte har med det du frågade efter att göra. Följden blir att du har fått ett svar på din fråga men din fråga är helt obesvarad.

4. Individen besvarar och du upplever att du får kritik på det du säger. Kritiken består i att det du frågade inte är någonting som du ska ifrågasätta eller ens fundera kring.

5. Individen besvarar och du upplever att du får kritik på det du säger. Kritiken består i att kritik riktas tillbaka mot dig . Din fråga besvaras inte och din egen kritik eller fråga eller påstående vänds tillbaka mot dig själv.

5. a Kritiken som lämnas är kritik på något annat än det du kritiserade.

5. b Kritiken som lämnas är kritik på det du kritiserade eller delar av denna.

5. c Kritiken som lämnas är kritik på dig som person (personangrepp), dvs det du undrade över, syftet med själva frågan eller syftet med funderingarna beror på att du själv har en "felaktig attityd".

5. d Kritiken som lämnas är kritik på dig som person (personangrepp), dvs det du undrade över, syftet med själva frågan eller syftet med funderingarna beror på att du vill kritisera den individ du talar med (direkt personangrepp).

6. Individen besvarar inte din fråga men du upplever att den konstruktiva kritiken har tagits emot.

7. Individen besvarar inte din fråga och du upplever inte att den konstruktiva kritiken har tagits emot.

Nämnda punkter är det som jag närmast kommer att skriva om i detalj. Punkten 5. c är oerhört omfattande. Att verkligen kunna identifiera hur den konstruktiva kritiken, frågan, undran tas emot är viktigt. Allt som stannar kvar hos dig själv finns kvar hos dig själv.

Ta hand om er,

Manoredo