tisdag 17 november 2009

Kognitiv psykologi och Kognitiv beteendeterapi (KBT)

För de av de drabbade som "känner" sig tveksamma till kognitiv beteendeterapi (KBT) av någon anledning, cirkla runt problemet genom att lära dig så mycket om kognitiv psykologi du kan. Hoppas ni förstår vad jag är ute efter - genom att läsa om kognitiv psykologi lär du dig om kognitiv psykologi.

En förutsättning för att den kognitiva beteendeterapin ska få önskad effekt är att du måste vilja skapa en önskad effekt. Det innebär inte bara att lära sig om hur du själv fungerar och tänker och känner genom olika utvecklade stödmetoder med hjälp av någon som kan dessa stödmetoder.

En annan förutsättning är att du måste vara mottaglig för någonting någon annan förklarar och lita på denna person. Om du inte har förtroende för denna person och inte "tror gott om denna person" förlorar det sin mening.

"Det är ju "min" psykopat som är problemet - Det är ju inte mitt "fel" att det blev så här"

Det är helt rätt, du är inte skuld till problemet, inte det minsta - det är inte "ditt" fel. Men hur ska vi göra nu med det som inte är "ditt" fel?

Börja med att ta bort "min" ur tankarna - "din" psykopat är inte "din" psykopat - det är en individ som befinner sig längst in i den egoistiska cirkeln och som du genom din insikt förstått att du inte ska ha kontakt med, alternativt så lite kontakt med som möjligt om det är tvunget av juridiska skäl.

Du som har drabbats och fått insikt har läst om psykopati, narcissism och andra karaktärsstörningar. Genom detta har du läst om den negativa psykologin - störningar. Läs om dig själv nu - gå längre, läs om psykologi generellt och den positiva psykologin, dvs hur du själv fungerar och tänker och känner och vad du kan göra med det du tänker och känner.

När du har hela spektrumet - den negativa och den positiva psykologin har du möjlighet att balansera dina tankar och känslor på ett annat sätt. Du får en förståelse för dig själv samtidigt som du får en förståelse för karaktärsstörningarna och därmed en förståelse för vad du utsatts för.

Risken är stor att om fokus endast ligger på den negativa psykologin kommer du se den negativa psykologins härjningar i allt och alla. Med detta menar jag inte att du ska "glömma bort" eller förtränga dina erfarenheter och den negativa psykologin, utan endast kunna se hela spektrumet.


Ta hand om er

Manoredo