tisdag 10 november 2009

Psykopatens "bearbetning" av en individ del 6. "Känn" och reflektera vad du funderar på!

Efter den inledande fasen, då du tolkat det den "normaliserade" psykopaten gör och säger utifrån vad du vill se kommer en ny fas.

Denna fas innebär att du börjar tveka om det du verkligen vill se hos den "normaliserade" psykopaten är det du verkligen ser.

Det är rimligen just denna fas som den drabbade i ett senare läge börjar analysera och försöka förstå, undra hur du kunde vara så "dum", blåögd osv. Det är enligt min uppfattning innehållet i denna fas som jämförs med information som finns om psykopater i böcker, på nätet, i diskussionsforum och som jämförs.

De egna erfarenheterna får en ny dimension när detta material som delas av andra människor sammanfaller med sina egna erfarenheter. Detta är viktigt, oerhört viktigt för att kunna "bearbeta" det du själv varit med om. I och med detta förstärks din egna bild av den individ som du måste bearbeta. Naturligtvis är risken stor att de negativa aspekterna hos denna person förstärks. Så länge du är något sånär ärlig mot dig själv kommer du själv placera in individen i något som liknar den egoistiska cirkeln. Du läser om de psykiatriska termerna psykopati, narcissism och kollar andra typer av alternativ till denna individs beteende.

Detta görs förmodligen parallellt med försöken att förstå ett stort antal enskilda händelser som du inte uppfattar som "normala" eller som du tvekar på kan föras in under det "normala". Du försöker logiskt och känslomässigt se om dessa händelser är "normala" eller inte. Hitta argument för hur det kan förhålla sig.

En eller ett antal sådana enstaka händelser kan du uppfatta som obegripliga utan att börja leta efter ett svar på detta obegripliga i personlighetsstörningar. När händelserna blir fler och speciellt om "händelserna" är grova eller fullständigt obegripliga kommer en tidpunkt då personlighetsstörningarna är det ena möjliga alternativet.

När det har gått så långt att du börjar läsa om personlighetsstörningar har du redan utsatts tillräckligt mycket för att du har dragit slutsatsen att beteendet hos individen inte är acceptabelt för dig. Du har i praktiken redan i det här stadiet förstått att individen inte är bra för dig. Ditt förtroende för individen är redan borta.

Det är, enligt min uppfattning, denna fas som kan minskas drastiskt tidsmässigt genom att ta till sig information kring de "normaliserade" psykopaterna. Det är här alla som informerar om de "normaliserade" psykopaterna egentligen vill hjälpa de som ännu inte "drabbats". Men, här har ännu inte den person som oundvikligen kommer att "drabbas" av den "normaliserade" psykopaten eller av den individ som karaktärsmässigt befinner sig långt in i den egoistiska cirkeln uppmärksammat karaktären hos individen och kan därmed inte sätta ihop händelser eller beteenden med en karaktärsstörning.

När du funderar kring denna fas 2 i backspegeln tänk då på dina goda egenskaper. Anledningen till att du kunde vara "så dum" eller "så blåögd" är för att du är en person som tror gott om människor, litar på människor. Detta är en fantastisk egenskap - inte en negativ egenskap. I backspegeln tänk på att du inte var misstänksam mot den "normaliserade" psykopaten utan att du var uppmärksam. Det var denna uppmärksamhet som gjorde att du kunde identifiera det "onormala".

OK, tillbaka till den "känslan" och den situation du befinner dig i fas 2 och som jag kommer att fortsätta med under ett stort antal inlägg framöver. Ni märker kanske att jag trots den logiska kullerbyttan - du läser inte om karaktärsstörningar om du inte "drabbats" själv, kommer att beskriva detta. Anledningen är att om den som ännu inte "drabbats mycket" uppmärksammar beteenden och händelser som ingår i det "normala" egoistiska spektrumet så är det möjligt att genom förståelse för "psykopati" avgöra hur egoistisk denna individ är - "egoism i ljuset av psykopati" genom att var mer uppmärksam.

I ett stort antal inlägg kommer jag därför att beskriva denna fas och hur det kan se ut i olika sammanhang.

Ta hand om er,

Manoredo