lördag 14 november 2009

Psykologi - Kognitiv beteendeterapi (KBT)

Är kognitiv beteendeterapi eller liknande en bra terapimetod - tveklöst ja.

Är kognitiv beteendeterapi eller liknande ett bra alternativ till någon som har drabbats av en "normaliserad" psykopat och fått insikt - tveklöst ja.

Är kognitiv beteendeterapi ett bra alternativ till någon som har drabbats av en "normaliserad" psykopat men som inte fått insikt - tveklöst nej (med ett undantag: det som står i fetstil nedan).

Anledningen är enligt min uppfattning uppenbar.

Om du befinner dig i ett förhållande, i en organisation eller på ett företag och utsätts/har utsatts för en "normaliserad" psykopat och söker terapi för psykiska problem är det dina egna känslor och tankar som du arbetar med genom identifiering av dina egna känslor och tankar. Efter denna identifiering av dina känslor och tankar får du hjälp av terapeut att själv genom analys och förnuft avgöra om dina känslor och tankar är "rimliga" med beaktande av den situation du befinner dig i eller händelser som händer dig.

Här finns en risk om du ännu inte kommit till insikt om vad en individ utsätter dig för. Du har ännu inte förstått vad du utsätts för och dina känslor och tankar går på högvarv för att leta "felet". När du använder analys och förnuftet är det meningen att du ska "känna" hur du "känner" - genom analys förstå om det du "känner" är rimligt eller inte utifrån din egna verklighet.

Det finns här alltså en risk att du börjar bearbeta dina känslor och tankar som om dessa skulle vara "fel" och grunda sig på en "felaktig" bearbetning av det du upplever genom dina sinnen.

Om du inte har fått förståelse för vad du utsatts för eller utsätts för finns en risk att du bearbetar helt rimliga känslor och tankar utifrån den situation du befinner dig i, men genom KBT:n förvandlas dessa högst rimliga känslor och tankar till inte rimliga känslor och tankar. I förhållande till den "normaliserade" psykopaten och den situation du befinner dig i skulle dessa känslor och tankar mycket väl kunna vara helt korrekta.

Alltså: Syftet med KBT är att genom analys, reflektion och användandet av förnuftet identifiera dina egna känslor och tankar för att avgöra om dessa är rimliga utifrån din egna situation. Om de inte är rimliga får du hjälp att jobba med dessa för att modifiera dessa till något "rimligare". Om du inte vet startpunkten, din egna situation är det svårt att avgöra om dina känslor och tankar är högst rimliga eller orimliga. Det skulle kunna vara så att det låter rimligare att utgå från att det är sina egna tankar och känslor som är "felaktiga" eftersom det är den drabbade som får hjälp med ett psykiskt problem. Detta ökar alltså endast på missförståndet om insikten inte infinner sig genom användandet av KBT. Därför är det enligt min uppfattning synnerligen (så extremt viktigt)att de terapeuter som sysslar med KBT verkligen förstår vad en "normaliserad" psykopat gör med sin omgivningen och hur drabbade "känner" och vad dessa individer har att brottas med.

Om du inte är medveten om den påverkan en annan individ har på dig och du börjar bearbeta dina egna känslor och tankar men är kvar i den "normaliserade" psykopatens kontroll, kan denna bearbetning leda fel. Detta förutsätter naturligtvis att den som hjälper dig inte heller kan identifiera den potentiella anledningen. Om denne kan hjälpa dig att få insikt är allt väl, och KBT:n kan hjälpa dig att förstå dig själv och snabbare nå insikt.

Varför kan bearbetningen leda fel - anledningen är att den drabbade när denne börjar analysera sina tankar och känslor genom att använda förnuftet kommer det som händer i förhållandet med den "normaliserade" psykopaten att leda till att det den "normaliserade" psykopaten gör och säger kommer tolkas på det "normala" sättet. Istället för att genom KBT:n få insikt om hur och varför du själv tänker och känner på ett visst sätt finns en stor risk att KBT:n istället förhindrar att insikten infinner sig.

För de drabbade som kommit till insikt finns förmodligen ingenting viktigare än de urgamla visdomsorden "känn dig själv" och allt som leder till detta borde uppfattas som något positivt.

Ta hand om er,

Manoredo