fredag 23 oktober 2009

Varför ser vi det som är nära på ett annat sätt än det som ligger längre bort?

Detta inlägg tar upp något som för vissa kanske blir för filosofiskt. Ni som läser bloggen märker kanske att jag svävar ut på ämnesområden som i egentlig mening varken tillhör området psykopater eller juridik. Varför gör jag det? Anledningen är att de olika områdena inte är tudelade från varandra utan är beroende av varandra. Ämnesöverskridande heter detta på "finare" språk.

Eftersom samhällsstrukturen går mot en allt större nischning är risken stor att individen helt enkelt glömmer bort hur det hela hänger ihop. Det som är nära en individ är dennes "verklighet". Det som ligger längre bort påverkar inte denna "verklighet" och blir främmande.

När samhällsklimatet hårdnar blir nischningen ännu tydligare. Det som ligger "nära" för en individ är dennes "verklighet". När de enskilda individernas "verklighet" blir mer och mer nischad blir det svårare att kommunicera med varandra eftersom man inte längre förstår varandra.

Desto mer du vet om ett ämnesområde desto mer anser du att "andra" missuppfattar det du vet.

Desto mer insatt du är på ett område desto mer "felaktigheter" hittar du om någon annan uttrycker sig om området.

Desto mindre insatt man är på ett område desto mer blir frågan om trovärdighet:

"Jaha, är det så här det är" alternativt "Jag är tveksam, det där "låter" eller "känns" inte rätt alternativt "kan man verkligen tro på detta?". Vi är helt enkelt tillbaka till innehållet i inlägget Problemlösning del 4, daterat den 8 Oktober.

Om någon läser denna blogg och inte känner till något om "normaliserade" psykopater - hur avgör ni om det jag skriver på bloggen är rimligt eller inte, sant eller falskt? Det finns två ytterligheter även här:

Den ena ytterligheten är naturligtvis att ni tror på det som står i denna blogg. Varför skulle ni göra det?

Den andra ytterligheten är naturligtvis att den där Manoredo är inte trovärdig snarare psykiskt störd på något sätt.

Ett bättre sätt är kanske att reflektera över om det som står här på bloggen är fel eller inte, troligt, mindre troligt eller otroligt.

Manoredo