onsdag 2 september 2009

Härskartekniker och ett problem

Desto längre in mot mittpunkten i den egoistiska cirkeln en individ befinner sig desto mer frekvent används härskartekniker. Om härskartekniker står det mycket om på nätet.

Att informera om dessa är naturligtvis viktigt och det är bra att känna igen dessa. Läs om härskarteknikerna på nätet;

1. Osynliggörande, förlöjligande, undanhållande av information, dubbelbestraffning, påförande av skuld och skam.

Läs om vad man skall göra när man känner igen dessa tekniker;

2. Ta plats, ifrågasätt, kräv korten på bordet, bryt mönstret, intellektualisera.

Vad man sedan skall göra är att föregå med gott exempel;

3. Synliggör, respektera, informera, belöna dubbelt, bekräfta goda normer.


En person som blir drabbad av en psykopat eller individ som befinner sig nära mittpunkten i den egoistiska cirkeln är vissa härskartekniker tydliga, andra allt annat än tydliga. Enligt min uppfattning bearbetar en vardagspsykopat sin omgivning med hjälp av dessa tekniker, men de är till en början helt skymda. Så även om man teoretiskt känner till härskarteknikerna kan man inte identifiera dessa om det rör sig om en psykopat till en början. Naturligtvis beror detta på intelligensen hos psykopaten.

Härskarteknikerna är bra för att identifiera tydliga markeringar som faller in under härskartekniker. Dessa kan vara nog så jobbiga för den mentala hälsan för de som utsätts.

Men, återigen, dessa är oftast tydliga.

När härskarteknikerna inte går att uppfatta för den som utsätts för teknikerna - det är då det för någon som utsätts får synnerligen stora konsekvenser. Du känner av någonting, men vet inte vad, för det går inte att peka på något konkret. (1)

Om man inte förstår vad man utsätts för blir det naturligtvis svårt att göra någonting åt det. (2)

För en psykopat eller individ nära cirkelns mittpunkt används enligt min uppfattning tydliga härskartekniker för att få reaktioner från omgivningen, reaktioner som leder till information hur en individ reagerar för olika situationer. Denna information används sedan i syfte att kontrollera en individ genom att använda otydliga, osynliga tekniker.

Till skillnad från hur man skall agera enligt härskarteknikerna (2), och föregå med gott exempel och visa vad man känner och står (3) menar jag att detta blir omvänt när man har med en psykopat att göra. Detta förvärrar endast problemet.

Ta hand om er

Manoredo