onsdag 9 september 2009

Tankesätt

Hur tänker en individ i centrum av den egoistiska cirkeln?

Svaret är enkelt: Det har jag ingen aning om - hur skulle jag kunna veta det!

Hur borde en individ som befinner sig i centrum av den egoistiska cirkeln tänka?

Svaret är inte riktigt lika enkelt, däremot har vi alla rätt att göra oss en uppfattning om detta. Här följer en beskrivning kring det mest centrala.

För att förstå hur en psykopat tänker måste du först ignorera följande aspekt från ditt eget tankemönster:

- Vad som är etiskt- och moraliskt rätt och fel.

Om du försöker att tänka på detta sätt kommer du märka väldigt snabbt att vissa handlingar till och med "känns" fel att tänka på. Du "känner" att det "känns" fel i kroppen. Dina känslor och kroppens reaktioner på känslorna och tankarna tvingar dig att avbryta vissa typer av tänkande. Tankarna leder till kroppsliga effekter på din kropp som kan iakttas av andra och dig själv - du lider både själsligt och kroppsligt av att behöva konfronteras med dessa tankar och känslor. Det du "känner" bara av tankarna på vissa handlingar omöjliggör genomförandet av dessa handlingar.

Detta händer inte med en psykopat. En psykopat har ett annat sätt att förhålla sig och hantera tankar på eftersom känslorna inte påverkar psykopaten. Varken känslomässigt eller får liknande följder, effekter på kroppen som en "normal" människa.

Hjärnforskare har i mängder av forskningsstudier de senaste 10 åren kunnat iaktta biologiska skillnader i hjärnan hos psykopaten i jämförelse med en "normal" hjärna. Det handlar om att "kopplingen" mellan hjärnans känslocentrum (Amygdala) och den beslutsfattande delen av hjärnan (främre cortex) inte har samma "kopplingsschema" på en psykopat som hos en "normal" individ.

Utan att vi tänker på det gör dessa mänskliga känslomässiga reaktioner att vi väljer att tänka i vissa tankebanor istället för tankebanor som är helt frikopplade från etiska- och moraliska värderingar.

För att förstå psykopatens handlingar och ageranden och hur denne utnyttjar och manipulerar andra människor måste man koppla bort sina vanliga tankebanor och "tänka" som om det inte fanns några etiska- och moraliska värderingar och endast fundera på vad psykopaten vill kontrollera.

Det var detta jag avsåg i mitt första inlägg på forumet "Psykopati- och andra beteendestörningar".

Jag skrev följande, något nedkortat:

" De som har hittat hit till denna hemsida för att hitta information/råd för att kunna bearbeta det de har varit med om eller som sker (redan nått insikt) alternativt anar att någon i sin omgivning påverkar dem psykiskt (insikt att något specifikt är fel) är denna hemsidas innehåll, enligt mig, ovärderlig. Kompletterat med information från böcker kan man själv nå den förståelse som är nödvändig för att förstå hur dessa människor fungerar".

För min egen del, delar jag uppfattning att beteendet hos dessa individer är mycket stereotypt och egentligen i sin enkelhet lätt at förstå. Innan insikten finns där eller insikten att något specifikt är fel finns det förmodligen dock inget svårare att genomskåda. Anledningen är att de flesta av oss varken kan eller vill tänka som de personer vi nu pratar om. Varför är det så? Svaret är enkelt - de flesta av oss är människor med ett känsloregister som berikar våra liv och gör att vi finner samhörighet med andra människor. Så fungerar inte dessa människor.

Individer med denna störning är och tänker annorlunda än vanliga människor. Innan man möter denna typ av individ varken kan vi eller vill vi tänka som denne. Vi är oss själva helt enkelt. Även om alla människor möter olika personlighetstyper under sina liv är det få som kan eller vill förstå att denna typ av människor överhuvudtaget existerar i samhället. Vi som läser/skriver på denna hemsida var inga undantag - innan vi fick insikt. Vi har inte fått välja. Om vi hade fått välja hade vi inte valt att förstå att dessa människor existerar.

Under tiden vi ovetandes utsätts för denna person saknar vi insikt i vad som sker och använder vårt känsloregister och förnuft och det mänskliga i oss för att försöka förstå vad som händer, hitta "rimliga" förnuftiga anledningar till allt. Så länge vi tänker och använder oss av dessa redskap är vi antingen drabbade själva eller denna persons förlängda arm. Vi måste befinna oss i något av dessa tillstånd för att denna persons värld skall kunna hållas samman. I detta läge kan vi inte och vill inte heller tänka som denne. Personen kanske får oss att göra saker vi egentligen inte vill och mer och mer tid går åt till en tankeverksamhet som förgör os, genom att vi använder fel sorts verktyg. De verktyg som är "mänskliga". Personen kanske försöker få oss att begå rättsvidriga handlingar. Personen kanske försöker få oss att förråda våra vänner/våra vänner att förråda oss. Personen försöker få oss att agera ut våra känslor. Det innebär oftast att saker och ting skall gå fort. Beslut skall gå fort. Svar måste komma snabbt.

De vill ha vår reaktion och helst inte en reaktion som först har gått via förnuftet utan via vårt känsloliv. Om vi agerar snabbt och överilat på de känslor som uppstår kommer det resultat vi förväntar oss att utebli, att bli fel. I detta läge vet vi dock fortfarande inte att vi utnyttjas. Bara att något är fel.

När vi nått insikt och drabbats kan vi, men vi vill inte tänka som denne. Vi vill med all säkerhet inte ha med denna person att göra överhuvudtaget. Tanken på hämnd växer sig kanske stark hos de flesta av oss drabbade i inledningsskedet. Tanken på vad denne gör nu eller på nästa sak denne kan komma att göra upptar ens tankeverksamhet. Detta skapar ett moment - 22 eftersom vi inte vill tänka som denne. Så länge man tänker på detta sätt har psykopaten "vunnit" eftersom denne forfarande suger kraften ur oss, samt att denne är närvarande i vår värld utan att ens vara fysiskt närvarande.

Kom ihåg att psykopaten spelar på dina känslor. Denne spelar på det denne saknar! Utan information och utan ditt känsloregister har denne inget att spela på. Det är bl a därför råden "ingen kontakt", "ge inte igen", "visa inte vad du känner" osv ges till drabbade.

Mina råd är:

1. Lär dig att koppla av och på tankesättet (psykopatens tankesätt) du blivit tvingad att förstå så snabbt som möjligt.

2. Stanna aldrig kvar för länge i detta tankesätt (psykopatens tankesätt)

3. Agera aldrig utifrån ditt känsloregister, endast efter genomtänkt förnuft.

4. Agera aldrig med psykopatens tankesätt.

5. Försök att inte förlora tron på att det finns goda människor.

6. Om du måste agera gentemot psykopaten - agera alltid med neutralt tankesätt men med kraftfulla lagliga metoder och handlingar"

Ta hand om er alla som drabbats,

Manoredo