söndag 13 september 2009

Tankesätt del 5. Vad är ditt syfte?

I föregående inlägg beskrev jag, enligt min uppfattning, det mest primära för en drabbad som väljer att agera mot psykopaten. Här vill jag göra denna min uppfattning ännu tydligare.

Det är ditt syfte med att agera mot psykopaten som är primärt att erkänna och vara medveten för sig själv. Tankesättet du kommer att använda kommer att påverkas av detta syfte.

1.

Drivs du av att generellt "vinna" över psykopaten, att skada denne - att ge igen, då drivs du av känslorna av hat, vrede, känslan av att ha blivit utnyttjad, förorättad osv. Genom dessa känslor kommer du enligt min uppfattning inte nå framgång. Vid sidan av att du skadar dig själv på vägen genom att du fylls av dessa känslor så finns det en annan aspekt i det hela. En aspekt som kanske "känns" rimligare för vissa och det är följande:

Du hamnar i psykopatens spel. Det spel psykopaten behärskar. En förutsättning för att du skall lyckas är att du är beredd att handla mot psykopaten utan att ta hänsyn till etiska- och moraliska värderingar. Dessa känslor kommer göra att du har svårare att skifta mellan ett "normalt" tankesätt och tankesättet du blivit tvingad att förstå (psykopatens tankesätt). Du kommer få svårare att endast medvetet "besöka" psykopatens tankesätt. Detta tankesätt kommer leda till att du har svårare att fokusera på det du ska göra. Känslorna kommer att slå mot din egen omgivning och du kommer att ha svårare att behålla endast psykopaten som motpart.

2.

Drivs du av att skydda dig själv eller andra, kommer din drivkraft att bestå av helt andra känslor. Du drivs av känslor som är positiva för dig själv och andra. Du har lättare att endast "besöka" psykopatens tankesätt. Du behåller ditt normala tankesätt och använder dig av psykopatens tankesätt endast när du måste identifiera händelser som du uppfattar kan påverka dig och andra, alternativt när du iscensätter en normal situation som ger "bevis" som kan användas i senare skede. Du kommer lättare och lättare att kunna skifta mellan "ditt" tankesätt och psykopatens tankesätt.

Drivs du av att hjälpa andra i psykopatens omgivning som ännu inte fått insikt, kommer handlingar som baserar sig på positiva känslor att uppfattas tydligare av de som befinner sig i psykopatens omgivning och du kommer att bli starkare i din karaktär. Du får ett tydligare fokus och du har lättare att behålla psykopaten som motpart. "Psykopatens tankesätt" bryter ned en "normal" människa. Detta tankesätt kan endast besökas, inte levas med/ i för en "normal" människa.

Jag hoppas alla förstår att vad jag är ute efter är inte att endast vara passiv mot psykopaten. Ibland är detta inte ens möjligt. Psykopaten väljer helt fritt om denne fortfarande vill fortsätta med det denne gör mot dig. Detta är viktigt att komma ihåg. Huruvida psykopaten fortsätter eller inte kan du inte påverka. Försök inte påverka detta. För att kunna effektivt agera mot psykopaten måste syftet hos den drabbade vara ett positivt syfte.

Detta syfte är enligt min uppfattning avgörande för hur du kommer att kunna hantera psykopaten om du väljer alternativ 1.- 2. i tidigare inlägg. Fundera på vad jag menar med detta inlägg och "känn" om innehållet känns rimligt.

Ta hand om er,

Manoredo